Opstart

Hvordan bliver man frisør i Danmark?

At blive frisør er en fantastisk rejse fyldt med kreativitet, udvikling af tekniske færdigheder og menneskelig kontakt. Denne artikel udfolder den 4-årige erhvervsuddannelse som frisør og guider dig gennem de forskellige trin på vejen til at blive frisør.

22. januar 2024

Forord

Det er ikke nødvendigt at uddanne dig som frisør, for at åbne din salon eller for at kalde dig selv frisør. 'Frisør' er ikke et beskyttet titel. Mange vælger dog at uddanne sig for både at få hjælp til hvordan man bliver en bedre frisør, samt at "Den 4-årige" frisøruddannelse er betragtes som et valideringsstempel for mange. 

Skal du tage en uddannelse?

Det er helt op til dig selv. Har du brug for uddannelsen? Ville den gøre dit arbejdsliv nemmere? Hvis ja, så tag uddannelsen.

De 4 veje ind på den 4-årige erhvervsuddannelse som frisør

Du har besluttet dig for at tag euddannelsen? Fedt! Herunder udforsker vi de fire forskellige veje ind på den 4-årige erhvervsuddannelse som frisør, og hvordan du kan finde den rette for dig.

Første vej: Start på Grundforløb 1 (GF1)

Grundforløb 1 er til dig som kommer direkte fra 9./10. klasse. Hvis du lige har haft brug for en kort pause, så frygt ej - du skal bare have afsluttet 9. eller 10. klasse mindre end 14 måneder før skolestart for GF1. Nu er du kommet ind - vildt spændende! GF1 tager 6 måneder og består af både praktisk og teoretisk undervisning.

Nogle kan faktisk springe GF1 helt over. Hvis du har en underskrevet praktik-aftale før skolestart og har bestået din 9./10. klasses eksamen, kan du f.eks. springe GF1 helt over. 

Anden vej: Start på Grundforløb 2 (GF2)

Når du er færdig med GF1, kan du fortsætte på GF 2. GF2 tager 20 uger og fokuserer på de fag, som giver dig den grundlæggende forståelse for frisør branchen.

Tredje vej: Start som ny mesterlærer

Hvis du starter som ny mesterlære, erstatter du både grundforløb 1 og 2 med et praktik-forløb i en frisørsalon - bliver det federe?. Du skal stadig have bestået din eksamen fra 9./10. klasse og skal også bestå tre teori-fag, for at kunne fortsætte på uddannelsen. Hvis du bekymrer dig om teori-fag, kan det være en god ide at overveje GF1 og GF2 for at blive klar. Bare fordi at man kan springe over nogle grundforløb, betyder det jo ikke at det er det rette for alle. Er det, det rette for dig?

Fjerde vej: EUX

Sidst men ikke mindst. Frisøruddannelsen kan tages som en EUX, hvor den kombineres med en gymnasial eksamen, der samtidig giver dig adgang til andre videregående uddannelser. EUX-forløbet varer 5 år og 6 måneder, men giver dig en bredere forståelse, som du kan bruge, hvis du senere skulle finde ud af at livet som frisør ikke var noget for dig, alligevel.

Frisørskoler i Danmark

  1. NEXT København
  2. EUC Sjælland, Næstved
  3. Syddansk erhvervsskole (SDE) i Odense
  4. TechCollege i Aalborg
  5. Hansenberg i Kolding
  6. Rybners – EUD i Esbjerg
  7. EUC Syd i Aabenraa
  8. Aarhus Tech
  9. Tradium i Randers
  10. Herningholm EUD i Herning
  11. Struer Statsgymnasium

Dit første år på skolen: Hvad kan du forvente?

Det første år på frisøruddannelsen er en rejse ind i både teoretiske og praktiske discipliner. Du vil ikke kun få saksen i hånden, men også opbygge en solid forståelse for designprincipper inden for frisørfaget og udvikle dine færdigheder i farveteori. Dette første år på frisøruddannelsen er fundamentet for din rejse mod at blive en uddannet frisør. Fra teoretisk viden til praktisk færdighedstræning er du godt på vej til at forme din egen vej og stil.

Designforståelse og stilarter gennem tiden

Undervisningen dækker forskellige stilarter gennem tiden, så du får en dyb forståelse for både design, trends og historien bag branchen. Fra klassiske til moderne trends, vil du lære at identificere og skabe forskellige looks, der passer til enhver kundes unikke stil og ansigsform.

Farveteori

Farver er en vigtig del af frisørarbejdet. Du vil lære farveteori og teknikker til at anvende og blande farver for det bedst mulige resultat. Desuden vil du få vejledning om sikker håndtering af forskellige produkter, så du beskytter både kunden og dig selv. Husk at det er rigtige kemikalier du arbejder med.

Praktisk undervisning i klip, farve og permanent

Din første praktiske undervisning omfatter klipning, farvning og permanent. Du vil få hands-on erfaring i at tilpasse teknikker til forskellige hårtyper, for at opnå professionelle resultater.

Hovedforløbet på frisøruddannelsen

Her veksler du mellem praktik og skoleforløb, og rejsen mod teknisk ekspertise og selvstændighed begynder for alvor nu. Lad os udforske, hvordan dette stadie former dig til en dygtig frisør – og menneske.

Mere end bare klipning - menneskelig forståelse

De dygtigste frisører er ikke kun dygtige rent teknisk; de er også eksperter i mennesker. I denne del af uddannelsen bliver du undervist i psykologi, hvilket giver dig indsigt i, hvordan mennesker tænker og hvordan de handler. Nogle mener at det er det måske vigtigste punkt på hele uddannelsen.

Servicefag og forretningsforståelse

Udover psykologi lærer du også andre servicefag, der giver dig forretningsindsigt og kendskab til livet i en salon. Dette inkluderer at forstå, hvad der kræves for at drive en succesfuld forretning og give dine kunder en exceptionel oplevelse.

Eksamen

Din frisøruddannelse afsluttes med en eksamen, der tester dine færdigheder og viden. Det er øjeblikket, hvor du viser, at du er klar til at træde ud som en fuldt uddannet og kompetent frisør.

Er der noget man ikke bliver undervist i?

Det praktiske aspekt – altså selve det at være frisør – forventes at du lærer igennem din praktik. Du skal altså her selv være god ti lat stille mester spørgmål for at blive dygtigere. En stor del af at være i praktisk er dog også bare at få lov til at stå i en rigtig salon – måske for første gang?

Du modtager heller ikke nødvendigvis praktisk viden om stiftelse af virksomhed, momsindberetning, bogholderi osv. Det er faktisk derfor at jeg skriver opslag som dette. For at gøre dig klogere på alt det du måske ikke lærer i skolen eller på din praktikplads.

Afsluttende ord

Hvis du føler at du kan bruge uddannelsen til at forbedre dine klippeteknikker og måske social.skills omkring kunder, så få skrevet dig op. Selv hvis du bare gør det for titlen, så skriv dig op. Du skal have ro i maven, når du går på arbejde og hvis en uddannelse kan give dig det så skriv dig op.

Skrevet af Rasmus Østergaard

Forfatter hos Just Add People

Mød Forfatteren

Rasmus Østergaard er redaktør og journalist hos Just Add People. Rasmus er ansvarlig for at gøre brugbar information om frisørfaget og beauty-branchen lettilgængelig for alle.

Hvis du har brug for hjælp, kan du altid skrive direkte til ham.

Skriv til Rasmus Læs mere om Rasmus

Hvordan bliver man frisør? - Just Add People

Kunne du tænke dig endnu flere gode tips og tricks?

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du, at Just Add People må sende dig markedsføring via e-mail. Du kan altid afmelde dig igen.

Også værd at læse

  • Branding for frisører

    Branding for frisører

  • Gør Din Salon Instagram-Venlig med 5 Nemme Trin! - Just Add People

    Gør din salon Instagram-venlig med 5 nemme trin

  • Stop med at give rabat: Sådan belønner du loyale kunder! - Just Add People

    Stop med at give rabat: Sådan belønner du loyale kunder

Tak fordi du læste med

Ville du anbefale os?


Hvor sandsynligt er det, at du vil anbefale vores blog til en kollega? Er der noget som mangler, eller noget vi kan forbedre?


Bloggen er god 😃

Bloggen er okay 😐

Der mangler noget 😡

Tips og råd

  • Ofte stillede spørgsmål FAQ for frisører

    Ofte stillede spørgsmål om frisørfaget

  • Sælg mere med mindre - Just Add People

    Sælg mere med mindre

  • Hvor mange kunder har du ad gangen? - Just Add People

    Hvor mange kunder har du ad gangen?

  • Hvordan siger man frisør på engelsk? - Just Add People

    Hvordan siger man frisør på engelsk?

Ergonomi

  • Brun vaskestol til frisør, på grå baggrund

    Sådan vælger du den rette vaskestol

  • Frisørstole Med eller Uden Hjul? Få Fleksibilitet i din frisør salon - Just Add People

    Sådan vælger du den rette klippestol